середа, 26 червня 2024 р.

 У червні 2024 року Україна відзначає 175-річчя від дня народження Олени Пчілки (Ольги Петрівни Косач) – української письменниці, меценатки, перекладачки, етнографині, фольклористки, публіцистки, громадської діячки, члена-кореспондента Всеукраїнської академії наук, матері всесвітньовідомої Лесі Українки, сестри професора Михайла Драгоманова.

Олена Пчілка згадувала. «Можна сказати, що українська течія оточувала нас могутньо: се була українська пісня, казка, все те, що створила українська народна думка і чого держався тодішній народний побут. А пісень чули ми за дитячі літа стільки, що й не злічити! Усякі народні обрядності не минали нашого двору: колядування, посипання, запросини на весілля. Чи можна ж було нам не знати українського слова, коли воно було просто таки нашою рідною, притаманною стихією?».
До того ж і мати мала гарний голос, знала безліч пісень і співала їх дітям.
Початкову освіту дівчинка здобула вдома.
Ґрунтовну освіту отримала у Київському приватному пансіоні шляхетних дівчат, куди її відправили у дванадцятирічному віці.
У 1866 році Ольга Драгоманова успішно закінчила навчання. Весь той час жила у старшого брата Михайла. Він залучив дівчину до київської «Громади» (культурно-освітньої організації ліберальної української інтелігенції), членом якої був також Петро Косач – студент факультету права Київського університету, старший за Ольгу на сім років.
У 1868 році 18-літня Ольга Драгоманова одружилась із П. Косачем і виїхала до Новограда-Волинського, до місця служби чоловіка. 25 лютого 1871 року вона народила дочку Ларису, яка увійшла в українську та світову літературу як Леся Українка. Загалом подружжя виростило двох синів і чотирьох дочок.







 

Перебуваючи на Волині, Ольга Косач неабияк захопилася етнографією: збирала й записувала зразки фольклору, досліджувала українську вишивку. 1876 року вийшла друком її праця «Український орнамент», що отримала численні схвальні відгуки як від українських, так і від європейських дослідників і забезпечила Ользі Косач визнання як одній із перших в Україні знавчинь у цій галузі.

Немає коментарів:

Дописати коментар