четвер, 18 квітня 2024 р.

Володимир Рутківський

 


Відомий український журналіст, письменник і поет, який працює на ниві дитячої літератури. Творчість Володимира Рутківського - це захоплюючі історії для дітей, в яких автор нерідко змішує історичну дійсність з фантастичними мотивами для створення інтригуючих пригодницьких сюжетів. За свої твори письменник неодноразово удостоювався почесних літературних премій, в тому числі від медіакорпорації «Бі-бі-сі» та Національної премії України ім. Тараса Шевченка.

Від інженера до відомого письменника

Майбутній відомий письменник народився 18 квітня 1937 року в невеликому селі в середньостатистичній учительській родині. Вищу освіту здобув в політехнічному інституті в Одесі, після чого деякий час працював на заводі.

В кінці 1960-х років Володимир Рутківський вважав за краще професію журналіста, в тому числі працював на обласному радіо та в низці місцевих газет. Приблизно в цей же час він почав займатися літературою на професійному рівні, в тому числі вийшли перші поетичні збірки письменника «Краплі сонця» і «Плоти».

Ким були перші козаки: всі книги Володимира Рутківського

Одна з перших відомих прозових книг Володимира Рутківського - «Аннушка». Це весела повість про маленьку дівчинку, мама якої їде на будівництво таємничого і незрозумілого дитині БАМу. Дівчинка тим часом заводить дружбу з сільськими школярами, які придумують для місцевих дітей різні цікаві історії і секрети. Це книга для тих, хто не знає, що відро з колодязя можна витягти кішкою, хто хоче відкривати нові світи і ставити дорослих у кут.

«Сині води» - роман про битву на річці Сині Води, де 1362 року литовці перемогли татаро-монгольську армію. Це захоплююча історія про волинського князя Дмитра Боброка і трьох його вірних друзів, які потрапляють в епіцентр одного з найбільших битв в історії давньої України.

Але найбільшу популярність письменникові приніс цикл книг «Джури». Як відзначають сучасні читачі в коментарях і відгуках про книги Володимира Рутківського, це захоплюючі гостросюжетні романи про пригоди молодих козаків і волхвів: Грицака, волхва Санька, юного богатиря Демка Дурна Сила, невловимого козака Швайка і їх друзів. Головні герої книги постійно потрапляють в захоплюючі історії та пригоди, але кожен раз з честю виходять із найскладніших ситуацій.

Немає коментарів:

Дописати коментар