середа, 22 травня 2024 р.

22 травня День Шерлока Холмса

 

22 травня День Шерлока Холмса
 В цей день в 1859 народився відомий письменник, сер Артур Конан Дойл, який подарував світу образ одного з найзнаменитіших детективів. Ці травневі заходи у третьої декаді місяця мають традиційний щорічний характер.
Знаменитий автор Шерлока Холмса народився 22 травня 1859 року в Единбурзі, Шотландія. У його прізвищі немає Конана. Насправді, це частина двох його других імен. Його справжнє ім'я було Arthur Ignatius Conan Doyle, яке він змінив після закінчення середньої школи. Відомо, що сер Артур Конан був присвячений у лицарі королем Едуардом VII у 1902 році. Конан Дойл також був захопленим дослідником. Його мати була більшим шанувальником Шерлока Холмса, ніж він.

Цікаві факти про Шерлока Холмса та його творця

🔹Вважається, що прототипом Моріарті був американський астроном Саймон Ньюкомб - геніальний вчений який зруйнував не одну кар'єру своїх недоброзичливців.

🔹"Пригоди Холмса" донині є найбільш екранізованим літературним твором історії людства.

🔹У трьох оповіданнях Конан Дойля згадується Майкрофт Холмс, старший брат детектива який працює в британському МЗС. Іншої рідні у героя нема.

🔹У 2002р. Шерлока Холмса взяли в почесні члени Королівського товариства хіміків.

🔹Прототимрм доктора Ватсона був реальний доктор Ватсон, що жив на Бейкер-стріт. У нього Конан Дойль лікував зуби.

🔹Пристрасть до детективів у нього розвинулася після прочитання книги "Золотий жук" Едгара Алана По.

Пропонована книга — збірка захоплюючих оповідань класика англійської літератури Артура Конана Дойла (1859—1930) про всесвітньо відомого детектива Шерлока Холмса. Це розповідь про людину, котра­ бачить і чує все те саме, що й інші, але помічає значно більше і робить висновки­, які відновлюють справедливість, вирішують суперечки, а іноді навіть рятують людям життя. Якою б дивною не видавалася ситуація, для Шерлока Холмса вона завжди­ має логічне пояснення, тому він сміливо береться за найскладніші справи й успішно вирішує їх.
В оповіданнях, що ввійшли до пропонованої збірки, Артур Конан Дойл (1859—1930), згадуючи про перші й останню справи Шерлока Холмса, в черговий раз доводить, що вигаданий ним персонаж — найталановитіший і найкращий детектив у всьому світі. Завдяки проникливому розуму, а часом і хитрощам він розкриває вбивство за краєчком записки, знайденим у руках убитого (“Рейгетські сквайри”), розплутує доволі делікатну справу, в якій на карту поставлені дипломатичні інтереси країни (“Морський договір”), з'ясовує, хто ж насправді ховається за містичною істотою з жовтим обличчям (“Жовте обличчя”), і навіть здійснює спробу розкрити історичну таємницю часів Карла І та Карла ІІ (“Обряд родини Масґрейвів”). І в усіх цих випадках його логічне мислення, уважність до деталей, уміння аналізувати лишаються гідними подиву та зачаровують.


Немає коментарів:

Дописати коментар