пʼятницю, 19 січня 2024 р.

215 років від дня народження Едгара Аллана По (1809-1849), американського прозаїка, поета

 

19 січня виповнюється 215 років від дня народження американського прозаїка, поета, критика Едгара Аллана По.

Едгар Аллан По (1809–1849) – американський поет, прозаїк, критик, редактор, один із перших професійних письменників США, який жив тільки літературною працею та зазнав слави й популярності.

Найбільш відомий своїми містичними оповіданнями, Едгар По був одним із перших американських професіоналів короткого оповідання (новели) і засновником детективу. Шанований за внесок у народження жанру наукової фантастики. Проте його не відразу зрозуміли й оцінили на батьківщині. Життя письменника, як і його твори, сповнені трагізмом і таємницею.

Цілковитий успіх Едгар По здобув завдяки детективам, його перу належать такі розповіді, як: «Вбивство на вулиці Морг», «Таємниця Марі Роже», «Вкрадений лист». Іноді у свої детективні романи письменник включав власні поезії. Одне з найвідоміших оповідань Едгара По «Золотий жук» – про пошук піратських скарбів, що нагадує дитинство й пригоди.

Багатство й величезна креативна сила дивовижної фантазії Едгара По – найприкметніша риса його таланту. Сатиричні, гумористичні, пародійні оповідання в новелістичній спадщині Едгара По складають найчисельнішу групу. Письменник умів створити настрій загадковості, недомовленості, натяками описати незбагненне, те, що не піддається логічному тлумаченню, зобразити дивні наслідки, не називаючи причин. Едгар Аллан По вже півтора століття залишається одним із найпопулярніших прозаїків і поетів. Його твори читають і перечитують все нові й нові покоління в усьому світі. Творчість великого американського письменника стала надбанням світової культури.



Немає коментарів:

Дописати коментар