середу, 31 січня 2024 р.

Всеволод Нестайко – класик дитячої літератури.

 


Всеволод Нестайко
– один із найвидатніших українських класиків дитячої літератури. Усі твори письменника відрізняються яскравими персонажами, веселими й захопливими пригодами, фірмовим авторським гумором, а також повчальними історіями, які виховують у дітях тільки позитивні риси.

Часто повертаючись думками в дитинство, Всеволод Нестайко вирішив писати для дітей. 

Майже тридцять книжок створив казкар, найвідоміші з них:

·         “В Країні сонячних Зайчиків” (1959);

·         “Супутник ЛІРА-3” (1960);

·         “Космо-Натка” (1963);

·         “Робінзон Кукурузо” (1964);

·         “Тореадори з Васюківки” (1973);

·         “Одиниця з обманом” (1976);

·         “Незвичайні пригоди в лісовій школі” (1981);



·         “Загадка старого клоуна” (1982)”;

·         “П’ятірка з хвостиком” (1985)”;

·         “Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків” (1988);


·         “Таємничий голос за спиною” (1990);

·         “Неймовірні детективи” (1995).

Казкову трилогію “В Країні Сонячних Зайчиків” Нестайко писав протягом чотирьох десятиліть. Чому так довго? Тому що діти спонукали продовжувати історію. Якось на зустрічі з юними читачами до письменника звернулася ображена дівчинка, яка зазначила, що усі персонажі його творів – хлопці. Школярка попросила Всеволода Зіновійовича написати щось і про дівчат. Вражений письменник невдовзі створив пригодницьку повість “В Країні Місячних Зайчиків”, головною героїнею якої стала дівчинка Нуся.

Всеволод Нестайко – лавреат літературної премії імені Лесі Українки, премії імені Миколи Трублаїні, премії імені Олександра Копиленка. У 1979 році рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогію “Тореадори з Васюківки” внесли до Особливого Почесного списку Г. К. Андерсена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури. У 2010 році президент Віктор Ющенко нагородив письменника Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня. У 2012-му Нестайко отримав відзнаку “Золотий письменник України”.

Немає коментарів:

Дописати коментар