неділю, 4 лютого 2024 р.

Нащадок давнього українського роду з Волині став національним героєм США

 



Тадеуш Костюшко
 народився 4 лютого 1746 року в родині дрібних шляхтичів на фільварку Меречовщина на Берестейщині – тепер біля міста Косово в Івацевицькому районі Брестської області Білорусі.

Його рід заснував дяк великокняжої канцелярії Кость, який походив з Волині. 1509-го він отримав від Короля Польського і Великого князя Литовського Сигізмунда I Старого маєток Сахновичі на Берестейщині. Тому спочатку рід називався Костюшко-Сахновецькі. З часом покатоличилися та сполонізувалися.

Батько Тадеуша був суддею Литовського трибуналу. Помер, коли хлопцю виповнилось 12 років. Мати Текля походила з українського шляхетного роду Ратомських. Крім Тадеуша, вона ростила доньок Катерину і Ганну, сина Юзефа.

1765 року Тадеуш Костюшко почав навчатися у Варшавському кадетському корпусі - привілейованій лицарській школі, яка спеціалізувалася на військовій інженерії. За 4 роки вступив до Королівської академії живопису і скульптури в Парижі. Брав приватні уроки архітектури, відвідував лекції викладачів військових шкіл. Подорожував Англією, Італією, Німеччиною.

Після навчання став вчителем малювання і математики доньок смоленського воєводи Йозефа Сосновського. Викрав старшу Людвику, щоб одружитися. Магнат зловив його і погрожував засудити. Тому Тадеуш Костюшко відправився до Північної Америки. Протягом 9 років брав участь у Війні за незалежність США на боці Континентальної армії.

Спершу Тадеуш Костюшко працював добровольцем у Бенджаміна Франкліна. В серпні 1776 року зводив укріплення Філадельфії, де засідав Другий Континентальний конгрес. Його знання і здібності помітив Джордж Вашингтон. Влаштував у військове міністерство Сполучених Штатів.

Брав участь у боях на річці Гудзон та в окрузі Саратога, де відбулись переломні битви Війни за незалежність США. Генерала Гораціо Гейтс розповідав своєму другу Бенджаміну Рашу: "Великими тактиками кампанії стали пагорби й ліси, які завдяки вмінню молодого польського інженера були обрані для моєї позиції".

У листі голові Конгресу в листопаді 1777-го Джордж Вашингтон називав Тадеуша Костюшка "людиною науки та найвищих якостей".

Йому дали почесне американське громадянство. Нагородили Орденом Цинцінната й прийняли до Американського філософського товариства. Джордж Вашингтон особисто нагородив парою пістолетів, на яких викарбувано напис "З багатьох одному".

Немає коментарів:

Дописати коментар